Mascaretes: catacterístiques i les seves equivalencies

01/05/2020

Degut a les notícies i publicacions que s’estan donant aquests dies i a l'excés d’informació de la que no sabem bé quines son les correctes, hem volgut ajudar aportant la nostra perspectiva.

Degut a les notícies i publicacions que s’estan donant aquests dies i a l'excés d’informació de la que no sabem bé quines son les correctes, hem volgut ajudar aportant la nostra perspectiva i recopilar diferentes articles de companys de professió per aclarir alguns conceptes.

Es parla de la venta d’unes mascaretes en certs supermercats. Però abans de posar en dubte la paraula del teu farmacèutic i llençar-te a comprar-les, volem donar-te algunes dades que has de saber.

 

COM DISTINGIM EL TIPUS DE MASCARETA? 

-La característica principal és saber diferenciar si és considerada producte sanitari o higiènica.

-És important saber si eviten o no el contagi, tant cap a l’exterior com per qui la porta.

-I conèixer el temps d’efectivitat.

Us deixem amb dos infografies que resumeixen molt bé aquests conceptes:

FARMADICTA

 

EL PERIÓDICO

 

QUÈ SIGNIFICA FFP?

Significa «Filtering Facepiece» i n’hi han 3 tipus segons el grau de filtratge. Aquest tipus de mascaretes filtren de la pols, fum i aerosols, però no ofereixen protecció contra vapor o gas. 

És el mateix FFP2 que N95? En la infografia de FARMAADICTA ens ho explica:

 

NOMENCLATURES I EQUIVALENCIES:

FFP2 – Europa

KN95 /KP95 – China

N95 / R95 / P95 – Estados Unidos

BIS P2 – India

P2 – Brasil

P2 – Australia y Nueva Zelanda

 

 

MASCARETES QUE PODEM TROBAR:

-Mascaretes quirúrgiques:

És considerada producte sanitari i és la que podeu obtenir amb la vostra targeta sanitària. El seu objectiu principal és evitar la propagació del virus. Tenen una part impermeable que s’ha de col·locar cap a fora (normalment és la part de color) i una part absorbent que s’ha de col·locar cap a nosaltres.

Els companys de MEDICADOO ens ho expliquen en aquesta infografia:

 

 -Mascaretes higièniques:

Les mascaretes higièniques que s’estan anunciant en alguns supermercats són higièniques industrials i per tant, no tenen consideració de productes sanitari ni equip de protecció. La seva eficàcia no està testada i no compleixen amb cap certificació, només amb les normatives feta a l'inici de la pandèmia per unificar criteris d'autorització de fabricació i distribució (pots saber més en aquesta notícia de INFOSALUS). De les mascaretes higièniques industrials n'hi ha de dos tipus: no reutilitzables (que compleixen la normativa UNE 0064) i reutilitzables (UNE 0065).

En aquestes dues taules de COFARES teniu informació més detalla sobre les seves característiques:

 

- Mascaretes FFP:

FFP1: protegeixen del pol·len i petites partícules de pols.

FFP2: protegeixen de fluids nocius de pols, fum i aerosols que poden ser fibrogènics, és a dir, que poden irritar el sistema  respiratori a curt i llarg termini. Es fan servir neteja, desinfecció, fongs, moho, bacteris, virus, ús de pesticides, productes farmacèutics, etc.

FFP3: protegeixen front fums venenosos i perjudicials, pols i aerosols. Es fan servir en els mateixos suposats en els quals es farien servir les FFP2 i en la indústria química.

Ara, degut al desabastiment, ens trobem amb mascaretes amb nomenclatures diferents que cal conèixer.

Ja hem vist que les mascaretes FFP2 han de tenir una capacitat de filtració igual o major del 94%. Us volem explicar quines són les equivalències en els diferents països, sempre amb una capacitat de filtració del 94% o superior.NOVES RECOMANACIONS EUROPEES PER L’ÚS GENERAL DE MASCARETES:

El passat 8 d’abril, el ECDC European (Center for disease prevention and control), va modificar les seves recomanacions i passava a recomanar l’ús de les mascaretes per a tota la població en general.

 

A QUÍ PROTEGEIX LA MASCARETA?

-Les mascaretes quirúrgiques i les de roba o paper no protegeix als qui les porta però ajuda a  limitar la propagació del contagi.

-Les mascaretes amb vàlvula protegeix al qui les porta però la ECDC no les recomana, ja que no garanteix que protegeixi al que està davant.

-Les mascaretes FFP2, FFp3 i N95 protegeixen tant al que les porta com als altres.

Fes-les servir per anar a comprar, quan facis ús del transport públic i en les feines que comporti proximitat física sense protecció de pantalles.PER QUÈ COMPRAR LES MASCARETES A LA FARMÀCIA

Si realment vols un producte sanitari, de protecció contrastada, de qualitat certificada, amb totes les garanties, comprat a distribuïdors oficials, ho trobaràs a la farmàcia. Treballen i ens formem diàriament per estar al dia de totes les novetats respecte a la salut i per poder oferir-te consell professional que no trobaràs enlloc més. No busquem lucrar-nos en una situació com és aquesta, per això et demanem que confiïs en la teva farmacèutica o farmacèutic i en el que et recomana. No posis en dubte la seva paraula, son molts anys de preparació i feina constant per poder tenir cura de tu i la teva salut.

 

QUE NO S’HA DE FER AMB LES MASCARETES 

Abans d’acabar, volem fer un recordatori del que no s’ha de fer amb les mascaretes. És tant important protegir-nos bé com mantenir la seva cura i seguir les indicacions de seguretat per garantir la seva efectivitat.

La FARMACIAENFURECIDA amb la MARIBEL CAROD han plasmat molt bé en aquesta imatge el que no hem de fer:


Esperem que aquesta informació ús sigui util i si tens qualsevol altre dubte respecte a les mascaretes t'animem a deixar-nos el teu missatge a qualsevol de les nostres xarxes socials (trobaràs els enllaços a la capçalera de la nostra web).