La FARINGITIS... vírica o bacteriana?

25/07/2014

La faringitis és causada per la inflamació de la faringe, que està situada a la part posterior de la gola, entre les amígdales i la laringe

Es caracteritza per un dolor molt intens que dificulta el pas dels aliments i de la saliva.

Altres símptomes poden incloure:

  • Febre
  • Mal de cap
  • Dolors musculars i articulars
  • Erupció cutània
  • Ganglis limfàtics inflamats al coll 


La majoria dels casos de faringitis ocorren durant els mesos més freds i la malaltia sovint es propaga entre els membres de la família.

VÍRICA 
La majoria dels mals de coll són causats per una infecció vírica, com refredat o grip. Són molts els virus que poden causar: Adenovirus, Enterovirus, Epstein-Barr, Herpes simplex, Influenza ... Freqüentment apareixen símptomes de refredat com esternuts, tos i congestió nasal i abundant secreció transparent pel nas. La febre és baixa si n'hi ha i, en general, són processos lleus i que es limiten sols, encara que es poden complicar.

BACTERIANA 
El bacteri més comú que pot causar la faringitis és l'estreptococ del grup A. Altres bacteris menys comuns que causen faringitis comprenen Corynebacterium, Mycoplasma, Gonorrea, Clamidia ... Es desenvolupa bruscament. En aquest cas sí es presenta febre alta. Hi ha malestar general i mal de cap. A més del enrogiment i tumefacció de la gola, s'observen plaques de color blanc-groguenc a la paret posterior de la faringe i els ganglis inflamats. 

El tractament és diferent en els dos casos, utilitzant antibiòtics per als bacteris i maneig dels símptomes per als virus, pel que és de gran importància realitzar un bon diagnòstic. A la farmàcia disposem d'un test que ens ajudarà en el diagnòstic de les faringitis. 
L'STREPTOTEST és una tècnica diagnòstica basada en la detecció d'antígens utilitzada per al diagnòstic del estreptococ del grup A. La seva utilització permet discriminar la faringitis bacteriana de la vírica i per tant disminueix la possibilitat de mal ús d'antibiòtics quan no estan indicats. El seu ús estarà indicat quan a la farmàcia es requereixi un remei per a un procés d'afectació faringoamigdalar agut. Es tracta d'un test ràpid i fiable que no implica cap risc.