Els nens i el sol

25/07/2014

Pres amb cautela, el sol té efectes beneficiosos per a l'organisme. Però si el prenem en excés o sense la protecció adequada, pot causar danys a la pell.

Els nadons petits poden prendre el sol?

Es desaconsella exposar al sol als nadons menors de sis mesos, perquè la seva pell és molt sensible i encara no s'ha desenvolupat plenament la seva capacitat per segregar melanina, el pigment que la protegeix. Aquests nadons es cremen i es deshidraten amb molta facilitat, i a més encara no és convenient aplicar crema solar. A partir del sisè mes de vida sí que poden exposar-se al sol, però només per poc temps i, per descomptat, ben protegits, amb una crema solar amb factor de protecció elevat i fora de les hores centrals del dia.

Quina és la crema solar més adequada?

A partir del sisè mes de vida la pell dels nens s'ha de protegir amb una crema solar. Els productes específics per a nens porten filtres físics minerals que els protegeixen contra els raigs UVA, UVB i infrarojos, i a més són resistents a l'aigua, al clor i a la transpiració.
Tria una crema solar hipoalergènica, que hagi estat testada sota control pediàtric i dermatològic, sense colorants ni perfums.

Cada quant de temps es repeteix l'aplicació?

Com a mínim cada dues hores, abans fins i tot si el nen està fent molt exercici o suant i després de cada bany, encara que la crema sigui resistent a l'aigua i de molt alta protecció.

Necessita crema el nen si no fa sol o està sota el parasol?

A l'aire lliure els nens sempre han de dur crema solar. Els parasols, els núvols i fins i tot l'ombra dels arbres no ofereixen la protecció suficient enfront de l'acció del sol, ja que filtren les radiacions infraroges però no els rajos ultravioleta, que a més es reflecteixen a la sorra ia l'aigua.

I si està dins de l'aigua?

També necessita estar protegit. Igual que passa amb els núvols, l'aigua elimina la sensació de calor, però no filtra els raigs ultraviolats. De fet, els nens de pell molt sensible no han de romandre molt temps prop de l'aigua, perquè els raigs solars es reflecteixen en ella i augmenta la possibilitat d'insolació.

Els nens han de portar ulleres de sol?

S'aconsella que facin servir ulleres de sol a les zones en què la radiació solar és més intensa, com les platges de sorra blanca. Cal triar unes adaptades a la seva cara, que s'ajustin al cap mitjançant cintes elàstiques quan són nadons. A més, han de bloquejar almenys el 99 per cent dels raigs UVA i UVB, amb muntures irrompibles i fabricades amb materials atòxics i antial·lèrgics. El millor és adquirir-les en òptiques o establiments de confiança.

Quina és la millor hora per prendre el sol?

Les primeres hores del matí i les últimes de la tarda. Cal evitar les hores centrals del dia: entre les 11 i les 16, que és quan els raigs cauen de forma vertical i són més perillosos.

Cal posar sempre gorra i samarreta?

Els nens mai han d'exposar directament al sol, per aquest motiu les gorres i samarretes siguin imprescindibles sempre que s'hagin d'exposar durant un període prolongat de temps. Les samarretes han de ser de teixits frescos, com el cotó, les gorres preferiblement d'ala ampla. Aquestes peces poden bloquejar fins al 97% dels raigs UVB que rep el nen.

Passats els primers mesos de vida, es pot baixar la guàrdia?

En absolut. De fet, un estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Boston va demostrar que els nens es cremen més durant el segon any de vida, quan la protecció enfront del sol comença a decaure a causa, en gran mesura, al fet que els pares es relaxen en l'aplicació de cremes solars i es preocupen menys si el nen es treu el barret o la samarreta o no juga a l'ombra.